Erasmus+ tarptautinio projekto LYRICS FROM HERE MUSIC FROM OVERTHERE veiklų įgyvendinimo 2017-2018 metais kaleidoskopas

  • Paskelbė : Darius J. Kazlauskas
  • Paskelbta: 2018-07-19
  • Kategorija: Renginiai

Rugsėjo mėnesį startavęs projektas minėtu pavadinimu pripildė Naujosios Akmenės Ramučių gimnazijos gyvenimą gausiomis neformalaus ugdymo formomis. Jau pats pavadinimas sufleruoja, kad iš esmės projekto veiklos apima kūrybinį procesą: dainų tekstų ir muzikos kūrimą ir su tuo susijusį tokį kūrybinį darbą kaip instrumentų valdymą, scenos dekoravimą ir kitą meninę veiklą. Čia svarbu paminėti, kad pagrindinis projekto rezultatas yra tas, kad, būdami neprofesionalūs, mokiniai dalyvaus kūrybinėse dirbtuvėse ir įgis reikalingų įgūdžių paskutiniam – profesionaliam pasirodymui, kuris vyks Prancūzijoje. Savo kūrybą mokiniai pristatys iš anksto suplanuotų koncertų metu, bei realizuos savo kūrybą kompaktiniame CD, kuris bus įrašytas profesionalioje įrašų studijoje.

Lapkričio mėnesį vykęs tarptautinis projekto partnerių susitikimas apjungė trijų šalių partnerių iš Prancūzijos, Rumunijos ir Lietuvos projekto darbo grupių dalyvius vienam tikslui: pasiruošti sklandžiam projekto veiklų įgyvendinimui. Ši svarbi projekto dalis leido detaliau aptarti projekto tikslus ir numatomus rezultatus ir paruošti priemones tiems tikslams pasiekti.

Po tarptautinio partnerių susitikimo prasidėjo intensyvus kūrybinis darbas visose projekto partnerių šalyse: kuriami tekstai, muzika, aptariami dalyvių gebėjimai groti instrumentais.

Be tiesioginės kūrybinės veiklos mokiniai kūrė projektą reprezentuojančius logotipus, individualius prisistatymus ir dalyvavo perklausose, kurios padėjo atrinkti labiausiai motyvuotus mokinius. Ne vien muzikiniai gebėjimai svarbūs siekiant dalyvauti šiame Erasmus+ projekte, bet ir kiti, tokie kaip gebėjimas piešti, šokti ar valdyti scenos įrangą, tokią, kaip apšvietimas ir pan., motyvacija ir atsakomybė už paskirtas užduotis.

Turbūt didžiausias 2017-2018 metų projekto veiklų krūvis teko Lietuvai, nes net 2 projekto susitikimai vyko Naujosios Akmenės Ramučių gimnazijoje. Organizaciniu požiūriu tai yra svarbi projekto dalis, reikalaujanti gebėjimo numatyti kelis žingsnius į priekį. Patirtis ir geranoriškumas šioje situacijoje suvaidino didelį vaidmenį.

Taigi, antrasis projekto mokytojų, bet pirmasis mokymo / mokymosi / dėstymo vizitas mokiniams įvyko šių metų balandžio 21-29 dienomis. 14 svečių iš Prancūzijos, 13 iš Rumunijos ir 13 Lietuvos dalyvių net 9 dienas kasdien intensyvių kūrybinių dirbtuvių metu siekė įgyvendinti iš anksto numatytas ir suplanuotas veiklas. Prancūzų pagrindinis kūrybinis darbuotojas Dany Rodriguez užsiėmė pagrindine kūrybine veikla – dainų aranžuote. Rumunų mokytojas Adrian Farcas užsiėmė instrumentine dainų įgyvendinimo dalimi, o Lietuvos atstovė Violeta Serbintienė įgyvendino vizualizaciją scenoje, kūrė choreografiją ir dalijosi kita kūrybine patirtimi.

Šios dienos buvo pilnos visko: kūrybinių ginčų, idėjinių nesutarimų ir kitų karštas diskusijas sukėlusių situacijų, tačiau paskutinę projekto dieną buvo bendrai pritarta, kad  šių momentų dėka yra mokomasi bendravimo subtilybių, tokių kaip gebėjimas išsakyti savo mintis ir išgirsti kitą, bendrauti ir bendradarbiauti, priimti iššūkius ir toliau dirbti komandoje.

Galutinis susitikimo rezultatas – trys dainos, kurias atliko mišrios atlikėjų (dainos, instrumentų ir šokio) komandos. Rezultatas pranoko lūkesčius – tiek pačių atlikėjų, tiek mokytojų, tiek visos bendruomenės (mokinių, mokytojų ir tėvų). Pradžioje jutę įvairių barjerų (kalbos, bendravimo, emocinių), mokiniai paskutinėmis dienomis mėgavosi savo darbo vaisiais – žavėjosi savo ir partnerių kūrybiniais atradimais – kalbos skambesiu, judesiu, šokiu ir scenine laikysena. Paskutinės dienos pasirodymo metu kalbėjo emocija. Projekto sumanytojai iš Prancūzijos įvardijo, kad būtent tai, ko pavyko pasiekti per 10 susitikimo dienų ir yra jų numatytų tikslų rezultatas: kūrybinis atvirumas, džiaugsmas kuriant, pažinimas (kalbos, kultūros) – kai dalis mokinių iš skirtingų šalių dainavo jiems nežinoma kalba, meninė saviraiška, bendravimo ir bendradarbiavimo kultūra.

Be kūrybinio proceso susitikimo metu projekto dalyviai turėjo galimybę iš arčiau susipažinti su rajono žymiomis lankytinomis vietomis (lankėmės Ventos regioninio parko lankytojų centre ir Papilėje, Kamanų valstybiniame gamtiniame rezervate), Lietuvos pajūriu (lankėmės Palangos gintaro muziejuje su edukacinėmis pramogomis). Rajono ypatumus pristatė ir pasidalino ateities vizijomis Akmenės rajono savivaldybės administracijos atstovai. Vizito Akmenės rajono viešojoje bibliotekoje svečiai ir kiti projekto dalyviai turėjo galimybę susipažinti su naujai duris atvėrusiomis bibliotekos erdvėmis, susipažinti su Lietuvos mokinių paruoštais pristatymais apie šalį, regioną, rajoną ir Naujosios Akmenės Ramučių gimnaziją erdviojoje konferencijų salėję ir sudalyvauti protų mūšyje bei pasitikrinti žinias apie visas šalis partneres.

Kiekvieną vakarą Ramučių gimnazijos mokiniai organizavo įvairaus pobūdžio užsiėmimus: sporto, karaoke, šokių ir pan. Jų metų mokinai turėjo galimybę pažinti vienas kitą įvairiapusiškiau ir, galbūt, įgyti naujų patirčių.

Pasibaigus kūrybinei savaitei projekto koordinatoriai aptarė ir užfiksavo sėkmes, analizavo nesėkmes ir suplanavo antrąjį mokymo / mokymosi / dėstymo vizitą, kuris vyks Rumunijoje spalio mėnesį. Išsiskyrimo liūdesį skaidrino viltis susitikti dar kartą, nes šio projekto dalyvių kūrybinis branduolys nesikeis ir tie patys mokiniai realizuos numatytus tikslus – įrašys išbaigtus kūrinius profesionalioje įrašų studijoje. Gali keisti tik bendruomenės nariai, geranoriškai prisidedantys prie projekto tikslų įgyvendinimo. Taigi, su naujomis kūrybinėmis idėjomis – į Rumuniją!

Svečiai dėkojo Naujosios Akmenės Ramučių gimnazijos direktorei Helenai Daugmaudienei ir komandai už nuolatinį rūpestį, svarbią patirtį organizuojant tarptautinius susitikimus, pozityvumą ir optimizmą. Svečiai nepaprastai džiaugėsi edukacine gimnazijos aplinka, direktorės gebėjimu bendrauti ir bendradarbiauti, mokinių ir mokytojų ryšiu ir bendra įstaigos atmosfera bei kultūra – svečiai su nerimu išsakė pastebėjimus, kad jie tokio aukšto lygio atvykstantiems svečiams  pateikti negalės. Nuraminome, kad nėra nieko neįmanomo, kai kalba širdys. Visa tai – komandinis darbas – mokinių, mokytojų, visos bendruomenės. Ačiū jiems

 

Vaizdinę projekto susitikimų medžiagą galima stebėti čia:

https://www.facebook.com/entrepreneurs.lithuania.ramuciai/

ir čia:

https://v4.simplesite.com/#/pages/437787408?editmode=false (bus pildoma)

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Pertrauka
  • 1. 08.00 - 08.45
  • 2. 08.55 - 09.40
  • 3. 09.50 - 10.35
  • 4. 10.55 - 11.40
  • 5. 12.00 - 12.45
  • 6. 12.55 - 13.40
  • 7. 13.50 - 14.35
  • 8. 14.45 - 15.30