Euregio ir Ramučių gimnazijos draugystei 25 – eri!

  • Paskelbė : Darius J. Kazlauskas
  • Paskelbta: 2018-09-26
  • Kategorija: Aktualijos

Nežinau, ar daug Lietuvos mokyklų gali pasigirti tokiais ilgamečiais draugais iš užsienio, bet Naujosios Akmenės Ramučių gimnazija  tuo didžiuojasi. Rugsėjo 19-26 dienomis grupė gimnazijos mokytojų ir mokinių lankėsi Bocholte, susitiko su savo draugais iš Euregio gimnazijos. Susitikimo metu ne tik lankėmės gimnazijoje, keliavome po Vokietiją, vedėme pamokas, bet ir šventėme draugystės 25 metų jubiliejų.

Visiems įsimintina buvo kelionė į Hamburgo miestą. Tai didžiausias Vokietijos uostamiestis, pramintas „vartais į pasaulį”, bet pramoniniu gigantu jo negalima vadinti, nes kultūrinis istorinis miesto portretas yra žymiai ryškesnis. Vieno iš Hamburgo simbolių, Šv. Mykolo bažnyčios bokštas stypso netoli nuo Elbės krantinės, kurioje plaukioja tiek krovininiai, tiek turistiniai laivai ir laiveliai. Ši barokinė bažnyčia išskirtinė savo puošnumu, o  bokšte įrengta apžvalgos aikštelė apdovanoja įspūdingais Hamburgo uosto ir miesto vaizdais. Kvapą gniaužė ne tik vaizdai, bet ir kopimas į 105 metrų aukštį. Įspūdį paliko žuvų turgus ir čia pat vietoje dorojama ir kepama žuvis, kurios skonis ir kvapas vilioja čia besilankančius turistus ir vietos gyventojus. Visus žavėjo ir didinga XIXa. statybos neorenesansinė miesto rotušė. Hamburgo miestas dar vadinamas šiaurės Venecija, nes mieste daugybė kanalų, o tiltų ir tiltelių skaičius siekia net 2000. Kad Hamburgas yra kultūros centras mes įsitikinome apsilankę Elbės filharmonijoje. Ji yra tarp dešimties garsiausių pasaulio koncertų salių. Filharmonijos atidarymas įvyko 2017 sausio mėnesį, statybos truko 7 metus ir kainavo 800 milijonų eurų. Buvo pasipiktinusių išlaidomis, bet kai pastatas atvėrė duris, net ir didžiausi skeptikai nurimo. Šiandien norint įsigyti bilietą į koncertą reikia laukti metus, nes jie išgraibstomi tik pradėjus prekybą. Akustika rūpinosi specialistas iš Japonijos Y. Toyota. Salė lyg dėlionė kruopščiai išklijuota šviesiomis skirtingus reljefus turinčiomis plytelėmis. Jos pagamintos iš gipso ir senojo popieriaus mišinio. Visa tai tam, kad nei vienas  garsas nepasiklystų. 2100 žiūrovų talpinanti didžioji salė pastatyta vadinamuoju Weinbergo principu: scena salės viduryje, o aplink ją – sėdimos vietos. Nesvarbu, kurioje vietoje žiūrovas sėdi, visi vienodai girdi ir mato tai, kas vyksta scenoje. Neįprasta didžiosios salės interjero detalė – vargonai. Ne virš žiūrovų galvų jie pritvirtinti, o šalia jų ir už jų nugarų. Kai kurias vargonų detales kiekvienas net paliesti gali, nebijodamas, kad tai draudžiama. Naujoji Hamburgo koncertų salė neabejotinai dvelkia prabangia kokybe, o jos didingumo ignoruoti tiesiog neįmanoma. Galima galvoti -  tai tik turtingiesiems. Vis dėlto miesto ir architektų pagrindinis sumanymas – ši vieta turi būti prieinama visiems. „Kainos kaip kino teatre“, -  tokį atsakymą pateikia Elbės filharmonijos atstovai. Jei pasiseks, už įėjimą į koncertą galima sumokėti ir 9 eurus.

Kita įsimintina išvyka buvo į Boną, kur aplankėme Bonos istorijos namus. Ekspozicija demonstravo Vokietijos istoriją nuo 1945 metų iki šių dienų. Taigi turėjome puikią galimybę susipažinti, pasikartoti ir, aišku, sužinoti daug naujų dalykų apie šią šalį. Bonoje yra kompozitoriaus Liudviko van Bethoveno gimtieji namai-muziejus, koncertų salė, kurioje vyksta Bethovenui skirti renginiai, muzikos festivaliai.

Viešnagės metu mūsų grupė buvo priimta miesto rotušėje, kur mero pavaduotojas Jan-Bernd Lepping pristatė Bocholto miestą, pasidžiaugė ryšiais su Naujosios Akmenės savivaldybe, padėkojo Euregio gimnazijai už bendradarbiavimą su Ramučių gimnazija, už draugystės tarp tautų puoselėjimą. Apgailestavo, kad keletą kartų lankydamasis Naujojoje Akmenėje neturėjo galimybės aplankyti mūsų mokyklos.

Visos savaitės baigiamasis akordas buvo 25 metų draugystės ir bendradarbiavimo tarp Bocholto miesto Euregio gimnazijos ir Naujosios Akmenės Ramučių gimnazijos šventinis vakaras. Į šį renginį buvo pakviesti žmonės, kurių dėka šie ryšiai užsimezgė, o vėliau buvo tęsiami, saugomi ir brandinami. Stasys Čirpus, Milde Hedrun,, Šulcas Šveringas , Regina Kriaučiūnienė – jų dėka ši draugystė užsimezgė ir buvo palaikoma.Jubiliejiniam vakare Ramučių gimnazijos direktorė Helena Daugmaudienė Euregio gimnazijos vadovui Kristofui Schulcheisui įteikė mokinių pagamintą laikrodį su palinkėjimu nustatyti jį taip, kad dar 25 metus draugystė tarp abiejų mokyklų tęstųsi. Šventinis koncertas, bendras mokinių ir tėvelių šokis, pokalbiai furšeto metu leido suprasti, kad mūsų mokiniai, kurie dalyvavo programoje, keliavo, puikiai atstovavo savo mokyklai, kraštui  ir Lietuvai. Ačiū tėveliams, kurie sudarė galimybes vaikams dalyvauti programoje ir ačiū už tai, kad kitais mokslo metais jie į savo šeimas priims svečius iš Vokietijos.

Nuotraukų autorius:
Regina Altukavičienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Pertrauka
  • 1. 08.00 - 08.45
  • 2. 08.55 - 09.40
  • 3. 09.50 - 10.35
  • 4. 10.55 - 11.40
  • 5. 12.00 - 12.45
  • 6. 12.55 - 13.40
  • 7. 13.50 - 14.35
  • 8. 14.45 - 15.30