Tarp geriausių jaunųjų tyrėjų

  • Paskelbė : Raimondas Bitinas
  • Paskelbta: 2023-04-12
  • Kategorija: Pranešimai

Šiais metais ES jaunųjų mokslininkų konkurso nacionalinio etapo baigiamajame ture varžėsi 23 biomedicinos, chemijos, mikrobiologijos, fizikos, ekologijos ir kitų mokslo sričių darbų autoriai. Iš kurių tik 11 darbų autoriams skirtos prizinės vietos.

Tarp trečiosios vietos laimėtojų Greta Žikaraitė iš Naujosios Akmenės Ramučių gimnazijos už darbą „Juodavaisių aronijų vaisių brandos tarpsnio antioksidacinės savybės“ (darbo vadovė Vaidilutė Šepkauskienė). Gretai skirtas ir specialusis prizas - kelionė į 2024 m. vasario mėnesį  (20–24 d.) vyksiantį „Šveicarijos talentų forumą“.

Tiriamojo darbo ,,Juodavaisių aronijų vaisių brandos tarpsnio antioksidacinės savybės“ sprendžiama problema. Vaisių šaldymas ir džiovinimas yra puikus būdas išlaikyti jų savybes ir kokybę. Didesniam uogų suvartojimui gali padėti jų džiovinimas ir šaldymas. Sudžiovinti uogas yra nesunku ir jos neužima daug vietos, yra lengvai sandėliuojamos, o šaldymas yra vienas iš patikimiausių ir plačiausiai naudojamų būdų siekiant išsaugoti produktų šviežumą, kuris leidžia išsaugoti skonį, audinių struktūrą bei maistinę vertę. Problema yra tik, ar nepakinta džiovintų ir šaldytų uogų antioksidacinės savybės, ar jose yra antocianinų.

Šia tema Greta darbą pradėjo tyrinėti 11 klasėje. 2021 metų STEAM konkurse „Mūsų eksperimentas“ pateikė darbą „Antocianinų koncentracija džiovintose uogose“, kuriame spektrofotometriniu metodu nustatyta antocianinų koncentracija džiovintose avietėse ir braškėse, laimėjo antrą vietą. 2021 metais jaunųjų tyrėjų konkurse ,,Idėjų mugė” darbas pasipildė naujomis idėjomis dėl pasirenkamų uogų ir rezultatų palyginimo.

Baigiamajame ES jaunųjų mokslininkų konkurso nacionaliniame etape pateiktas 17 lapų darbo aprašas ir 9 priedų lapai su tyrimo duomenimis, taip pat stendinis pranešimas. Darbą vertino:

VERTINIMO KOMISIJA

pirmininkas:

prof. (HP) dr. Vladas Vansevičius, Vilniaus universiteto profesorius;

nariai:

  • habil. dr. Vincas Būda, Gamtos tyrimų centro Cheminės ekologijos ir elgsenos laboratorijos vyriausiasis mokslo darbuotojas;
  • dr. Vida Časaitė, Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro Biochemijos instituto vyresnioji mokslo darbuotoja;
  • dr. Linas Ložys, Gamtos tyrimų centro Žuvų ekologijos laboratorijos vadovas;
  • dr. Jonita Stankevičiūtė, Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro Biochemijos instituto vyresnioji mokslo darbuotoja;
  • dr. Rima Stonkutė, Fizinių ir technologijos mokslų centro Fundamentinių tyrimų skyriaus vyresnioji mokslo darbuotoja.

 

Publikaciją paruošė: V. Šepkauskienė, chemijos mokytoja

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Pertrauka
  • 1. 08.00 - 08.45
  • 2. 08.55 - 09.40
  • 3. 09.50 - 10.35
  • 4. 10.55 - 11.40
  • 5. 12.00 - 12.45
  • 6. 12.55 - 13.40
  • 7. 13.50 - 14.35
  • 8. 14.45 - 15.30