ERASMUS+: JAUNIEJI EUROPOS MOKYKLŲ VERSLININKAI

  • Paskelbė : Darius J. Kazlauskas
  • Paskelbta: 2018-10-08
  • Kategorija: Renginiai

Naujas iššūkis - trečiasis Erasmus+ projekto JAUNIEJI EUROPOS MOKYKLŲ VERSLININKAI įvyko 2018 metų spalio 1-6 dienomis Lietuvoje, Naujosios Akmenės Ramučių gimnazijoje. Susitikimo veiklos truko visą savaitę. Sulaukėme 15 mokinių ir 9 mokytojų iš 4 šalių: Italijos, Ispanijos, Prancūzijos ir Lenkijos. Taigi, net 42 asmenų komanda nuveikė darbus, susijusius su verslumu ir ekonominių kompetencijų įgijimu, užsienio kalbos tobulinimu ir t.t. Mokėsi mokiniai, mokėsi ir mokytojai...

Spalio pirmąją projekto dalyviai oficialaus projekto atidarymo metu susipažino su savaitės veiklų programa, Naujosios Akmenės Ramučių gimnazijos edukacine aplinka, ugdomosios ir popamokinės veiklos įvairove ir pasiekimais. Mokiniai ir mokytojai nuoširdžiai įsitraukė į susipažinimo žaidimų veiklas. Po pietų buvo vykdomos svarbiausios veiklos, susijusios su projekto tematika - lankėmės UAB Eternit Baltic įmonėje, kur mokiniai ir mokytojai turėjo galimybę susipažinti ne tik su gamybos procesu, bet ir užduoti taip rūpimus klausimus apie verslo idėją, plėtrą, sėkmės ir nesėkmes, klausėme patarimų. Nuoširdžiai dėkojome nuostabiam įmonės kolektyvui už nuoširdų priėmimą jaunatvišką bendravimą, geranoriškumą, atvirumą ir vaišes. Ši ekskursija paliko didžiulį įspūdį tiek svečiams, tiek vietiniams lankytojams.

Antradienio rytą Naujosios Akmenės Ramučių gimnazijos komanda su svečiais iš keturių šalių patraukė link Akmenės rajono savivaldybės, kur juos pasitiko mero pavaduotojas Apolinaras Nicius ir mero patarėjas Tomas Martinaitis. Svečiai turėjo galimybę išgirsti atsakymus į daug jiems rūpimų klausimų, susijusių su ekonomine situacija rajone: apie tai, kas sudaro ekonomikos pagrindą Akmenės rajone, labiausiai išvystytą sektorių, rajono administracijos pagalbą plėtojant smulkų verslą ir tobulintinas tam tikro sektoriaus sritis.

Saulėta diena, švarus miestas, pasipuošęs rudens vėsumos padažytais medžių lapais, miesto erdvės, tarnaujančios žmonių patogumui ir aktyvioms veiklos - visa tai žavėjo svečius turo po miestą metu. Naujosios Akmenės Ramučių gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja Indra Naumovienė supažindino svečius su tam tikrais įvykiais ir datomis, susijusioms su miesto istorija ir pokyčiais.

Estetika, jaukumu ir šiuolaikine aplinka projekto dalyvius pasitiko Akmenės rajono viešoji biblioteka. Ši vieta buvo pasirinkta vykdyti projekte numatytoms veikloms įgyvendinti: bibliotekos konferencijų salėje Naujosios Akmenės Ramučių gimnazijos mokiniai paruošė pristatymus temomis, su kuriomis įprastai supažindina kiekvienos priimančios šalies mokiniai. Kamilė Raudoniūtė pristatė Lietuvą, Eglė Širvinskaitė - Akmenės rajoną, Gabija Vėlavičiūtė - Lietuvos švietimo sistemą ir Emilija Gudaitė - darbo rinką. Svečiai liko maloniai nustebinti mokinių pasiruošimu, pristatymų įvairiapusiškumu, nuoširdžiu bendravimu su auditorija, gebėjimu sudominti klausytoją ir laisvumu. Tiek pristatymai, tiek aplinka svečiams paliko labai gerą įspūdį.

Antradienio programoje pasirinktu lankymui verslo objektu tapo Ventoje įsikūrusi AB BIGSO, kartonines dėžutes gaminanti įmonė. Lankytojai turėjo galimybę ne tik išgirsti apie įmonės įsikūrimo istoriją, verslo idėjos plėtrą, užduoti klausimus, susijusius su ekonomine verslo vystymo puse, bet ir stebėti patį gamybos procesą, techniką iš dalies arba pilnai pakeičiančią žmogaus darbo jėgą.

Pasigrožėti ir giliau pažinti rajono apylinkes projekto dalyviai galėjo atvykę į Ventos regioninio parko lankytojų centrą, kur savanoriai iš Italijos ir Portugalijos nuoširdžiai ir išsamiai pristatė aplinką, kurioje svečiai galėjo prisiliesti prie milijonus metų menančių juros periodo fosilijų, daugiau sužinoti apie gamtos ir kultūros paveldo objektus, tai pat susipažinti su iškiliausiomis krašto asmenybėmis, kurios gyveno ir kūrė parko teritorijoje. Po to aplankėme Papilės apžvalgos bokštą bei šešiolikakamienę (tiksliau – trylikakamienę, pataisė mus savanoriai) liepą, pabraidėme po spalvingą rudens lapų jūrą. Svečiai grįžo pavargę, bet laimingi ir pilni įspūdžių.

Spalio 3-iosios rytas prasidėjo nerimastingomis mintimis apie išvyką į Klaipėdą, kuri ketino pasitikti lietumi ir vėju (27m/s) persmelktu oru... Bet gyvenimas pilnas netikėtumų ir niekada nežinai, kur tave užklups lietus, o kur raukšles veide išryškins saulė. Taip nutiko ir projekto dalyviams: ekskursija į saldainių gamyklą Roshen abejingų nepaliko. Mokiniai ir mokytojai ne tik susipažino su gamybos procesu, karamelės gamybos ypatumais, pasidomėjo įmonės verslo plėtra, sėkmėmis ir nesėkmėmis, bet ir patys galėjo pasigaminti saldųjį siurprizą. Buvo tikrai smagu.

Rizika bet kokia kaina pamatyti Baltijos jūrą pasiteisino - pradžioje švietusi saulė užleido vietą lietui ir nenumaldomam vėjui, kas dar labiau paskatino projekto dalyvių ryžtą pamatyti jūros šokį. Buvo įspūdinga, reginys abejingų nepaliko.

Ko reikia norint tapti sėkmingu verslininku? Nori, kad verslas sėkmingai vystytųsi? Atsakymo į šiuos klausimus projekto YOUNG EUROPEAN SCHOOLS' ENTREPRENEUR dalyviai ieško jau antrus metus. Apklausdami tiek stambaus, tiek smulkaus verslo atstovus mokiniai kaupia informaciją ir siekia paruošti sėkmingo verslo/verslininko gidą. Projekto dalyviai kūrybinių dirbtuvių metu dirbo tarptautinėse komandose, rinko ir pristatė informaciją, vaidino situacijas. Kūrybinėms dirbtuvėms puikiai vadovavo Rugilė Urbutytė. Jos vadovaujamos komandos puikiai įgyvendino veiklą, padedamos fasilitatorių-mokytojų.

Apsilankymas BRASO PICOJE susidėjo iš dviejų dalių: pietų ir pokalbio verslo klausimais. Šeimininkas svečiams paliko didelį įspūdį dėl dviejų dalykų: puikiai paruošto maisto ir nuoširdaus pokalbio, kurio metu kavinės šeimininkas pateikė asmeninės patirties pavyzdžių, paaiškino mažo miestelio privalumus ir trūkumus, pasidalino naudingais patarimais.

Išvyka į Telšių miestą buvo unikali tiek veiklos, tiek miesto grožio rudens fone atžvilgiu. Džiugo sūrio degustavimo metu projekto dalyviai galėjo išgirsti Džiugo legendą, paragauti sūrio, susipažinti su sūrio gamybos proceso ypatumais ir išmokti, kaip reikia mėgautis kokybiško produkto skoniu. Mokiniai uždavė taip rūpimus klausimus ir Džiugo sūrio verslo vystymo tema. Nors ir tie patys klausimai buvo užduoti, tačiau atsakymai atskleidė daug skirtingų dalykų ir naudingų pastebėjimų.

Penktadienis Naujosios Akmenės Ramučių gimnazijoje buvo ypatingas tiek svečiams, tiek mokyklos bendruomenei! Tarptautinės mokytojų dienos proga mokytojai buvo pasitikti gėlėmis ir šis faktas labai sujaudino šalių partnerių mokytojus - jiems šis dėmesys pasirodė toks nuoširdus ir pasiekė jų širdis, nes paslapčia buvo ir ašara nubraukta.

Dalyviai įsitraukė į šokio šurmulį ir sukosi spalvingame džiunglių sūkuryje.

Kol projekto dalyviai mokytojai žvalgė gimnazijos edukacinę aplinką, mokiniai pristatė savo verslo idėjas, dalinosi patirtimi ir iššūkiais, su kuriais susiduria vystydami verslą.

Po to projekto dalyviai rinko geriausią marškinėlių modelį, kurį puošė projekto simbolika. Daugiausiai balsavimo taškų surinkę marškinėliai bus pagaminti ir dėvimi renginių, reprezentuojančių projektą, metu. Balsavimo būdu buvo išrinktas Lietuvos mokinių sukurtas marškinėlių modelis.

Vėliau mokiniai gamino atminimo dovanėles-lemputes, papuošdami jas ir užrašydami draugams palinkėjimus.

Visų šių veiklų metu mokiniai tobulino tiek ekonomikos srities, tiek užsienio kalbos vartosenos kompetencijas, numatytas projekto tiksluose.

Jaudulys ir begalinė nuostaba - šiais žodžiais galima nusakyti Ramučių gimnazijos svečių emocijas stebint mokinių sveikinimą, skirtą Naujosios Akmenės Ramučių gimnazijos mokytojams mokytojų dienos proga. Nei vienas jų nebuvo nieko panašaus patyrę. Ir, pasak Italijos mokytojo, šios akimirkos pirmą kartą leido jiems pasijusti MOKYTOJU, svarbiu, reikšmingu ir reikalingu mokinių gyvenime. Svečiai jaudinosi. Užsienio šalių moksleivių būrys ne tik stebėjo, bet ir įsiliejo į sveikintojų gretas. Galbūt jie parveš namo bent dalelę tos emocijos namo, paskleis gerąją žinią ar inicijuos ką nors panašaus. Svečiai suprato, kad visa tai yra didžiulis įdirbis, puikus ilgalaikio mokytojos Violetos Serbintienės darbo rezultatas.

Oficialus trečiojo mobilumo Lietuvoje uždarymas prasidėjo penktadienio popietę. Nei pradžia, nei pabaiga. Nors liūdesys ir vertė slėpti jausmą išduodančias drėgnas akis, ypač mokinių veiduose, tačiau viltis susitikti dar kartą yra reali, nes dar laukia numatytų veiklų įgyvendinimas Lenkijoje ir Prancūzijoje.

Uždarymo metu projekto dalyviai išsakė savo patirtį. Mokiniai, pradėję šią susitikimo refleksiją, pasidalino asmenine patirtimi. Jų kalbą veikė emocijos, ne vienas turėjo stabtelėti, ypač dėkodami, kad sulaikytų susikaupusias ašaras. Tais momentais kalbėjo širdys. Kai kurie priimančių šeimų tėveliai maloniai nustebino pasidalindami savąja patirtimi anglų kalba. Daug svarbių dalykų buvo paminėta visų tėvelių pasisakymuose. Užsienio mokyklų mokytojai išsakė daug gražių žodžių Ramučių gimnazijos mokinių atžvilgiu: jie - talentingi, drausmingi, organizuoti, puikiai valdantys kalbą, pasitikintys savimi gerąja to žodžio prasme, draugiški, nuoširdūs ir panašiai. Padėkota buvo tėveliams, kad svečių mokiniai jautėsi lyg namie, jautė rūpestį ir šilumą. Dėkojo ir Ramučių gimnazijos mokytojų komandai už puikią savaitės veiklų organizaciją ir pilną numatytų veiklų įgyvendinimą. Gimnazijos vadovei svečiai išsakė ypač daug gražių žodžių už tai, kad jie nuolat jautė vadovės buvimą net jai nesant, jautėsi jos indėlis, žavėjo nuoširdus ir užburiantis bendravimas. Svečiai itin jautė, kad Ramučių gimnazijos mokytojų ir vadovės komanda yra labai vieninga ir palaikanti vieni kitus, nepaisant visų negandų, kurios pastaruoju metu yra ypač aktualios Lietuvos mokytojų aplinkoje.

Projekto dalyviai DĖKOJA VISAI BENDRUOMENEI už galimybę pažinti kitokią aplinką. Nors nesužavėjome svečių kalnais, vandenynais ir pan., tačiau pavergėme jų širdis rūpesčiu, nuoširdumu ir darbu...

Nuotraukų autorius:
Vita Melenienė; djk-foto

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Pertrauka
  • 1. 08.00 - 08.45
  • 2. 08.55 - 09.40
  • 3. 09.50 - 10.35
  • 4. 10.55 - 11.40
  • 5. 12.00 - 12.45
  • 6. 12.55 - 13.40
  • 7. 13.50 - 14.35
  • 8. 14.45 - 15.30