Integruotas projektas „Lietuva tarpukariu“

  • Paskelbė : Raimondas Bitinas
  • Paskelbta: 2023-05-19
  • Kategorija: Renginiai

     Gegužės 3-iąją dieną Ramučių gimnazijos mokiniai buvo pakviesti į integruotą pamoką „Lietuva tarpukariu“, kuri yra tradicinio tęstinio projekto „Kultūros epochų  dvasioje“ dalis. Kodėl būtent „Lietuva tarpukariu“? Todėl, kad šiais metais daug jubiliejinių datų, kurios verčia stabtelti ir pamąstyti. Tai ir 105-osios Lietuvos valstybingumo atkūrimo metinės, 100 metų, kai buvo atgautas Klaipėdos kraštas, 90 metų, kai Steponas Darius ir Stasys Girėnas perskrido Atlantą. Koks tas Lietuvos tarpukaris? Vienų idealizuojamas dėl stipraus patriotizmo, stabilaus lito ir ekonomikos. Romantiškas su mažuoju Paryžiumi- laikinąja sostine Kaunu. Kitų- kritikuojamas dėl politinių pakilimų ir nuopuolių- nuo demokratijos prie autoritarizmo ir vieno asmens iškėlimo.

      Projekto tikslas netradicine forma pristatyti Lietuvos tarpukario laikotarpį per politikos aktualijas, ekonomikos pasiekimus, mokslo, dailės, muzikos, sporto ir kitus laimėjimus.

      Į projekto įgyvendinimą įsitraukė: gimnazijos mokinių taryba, IC, IIA, IIB, III- IV klasių mokiniai. Jiems padėjo dalykų mokytojai: D.Jokubauskienė, J.Varanavičienė, V.Sobenka, I.Naglienė, S.Dacytė, D. Liuberskytė- Šukienė, T. Clystova.

    Pasigirdus  Kauno radijo šaukiniams „Lietuviais esame mes gimę“, visus į renginį pakvietė renginio vedėjas Lukas Venckus. Inscenizuota radijo laida prasidėjo lietuvių liaudies šokiu „Kepurinė“, kurią sušoko gimnazijos mokytojos. Po jos visus susirinkusius, važinėdamas po įvairias Lietuvos vietoves, aplankė ir sveikinimo kalbą pasakė Prezidentas Antanas Smetona su savo komanda ( IIB klasės mokinys Emilijus  Pravilionis). Žymaus gamtininko profesoriaus Tado Ivanausko  veiklą pristatė IIIA klasės merginos Adriana Cheres ir Austėja Žukauskaitė. Su tarpukario rašytojų kūryba supažindino abiturientės Ema Uknevičiūtė ir Emilija Tomkevičiūtė. Skanius „smetoniškus“ sausainius mokė kepti III A klasės merginos Urtė Beišinaitė ir Austėja Žukauskaitė. Į daug emocijų sukėlusias 1939 metų Europos krepšinio čempionato Lietuva- Latvija varžybas, kurias rezultatu 37-36 laimėjo lietuviai, visus nukėlė geriausi gimnazijos krepšininkai- abiturientai. Tarpukario Kauno architektūros tendencijas, pristatydamos savo darbus, apibūdino Ic klasės merginos Ugnė Andriuškaitė, Julija Arlauskaitė ir II A klasės mokinė Elzė Lagauninkaitė. „Oranžų“ kontrabandą to meto Lietuvos pasienyje su Vokietija vaizdžiai suvaidino IIIB klasės vaikinai Adrijus Jeremovas ir Deividas Paulauskas. Su tarpukario mados tendencijomis supažindino ir profesonaliai podiumu žingsniavo IIA klasės merginos ir vaikinai.  Populiariosios dainų valandėlės metu D. Dolskio  ir A. Šabaniausko dainas dainavo ir visus  linksmino IIIB klasės vyrai Romanas Lenchenko, Tomas Čivilis ir Justinas Vėlavičius. Šokiu „Lituanika skrenda” sužavėjo III- IV klasių šokėjos, o tango, kurį atliko abiturientai Laura Diner ir Ričardas Meižys, nepaliko abejingų. Tarp teminių pristatymų mokytoja A. Vaitkevičienė kvietė atsakinėti į kryžiažodžio klausimus, į kuriuos teisingai atsakius, buvo galima laimėti labai originalius ir su atsakymais susijusius prizus. Projektą vainikavo mokinių tarybos suvaidinta  ištrauka iš Kazio Binkio „Atžalyno”, kurį režisavo gimnazijos bibliotekos vedėja R. Altukavičienė. Įtikinama vaidyba, atskleistos tarpukario mokyklos tradicijos ne vieną privertė susimąstyti apie tikrąsias ir tariamąsias vertybes. Didžiuojamės mūsų mokiniais, kurie aktyviai dalyvavo šiame projekte. Renginio pabaigoje nuskambėję žodžiai: „Atžalynas auga, pone mokytojau! Auga….Gražus atžalynas auga“- įgijo prasmę.

    Istorijos mokytoja Alina Vaitkevičienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Pertrauka
  • 1. 08.00 - 08.45
  • 2. 08.55 - 09.40
  • 3. 09.50 - 10.35
  • 4. 10.55 - 11.40
  • 5. 12.00 - 12.45
  • 6. 12.55 - 13.40
  • 7. 13.50 - 14.35
  • 8. 14.45 - 15.30