Rugsėjo pradžia Estijos širdyje, Taline: Erasmus+ patirtys

  • Paskelbė : Raimondas Bitinas
  • Paskelbta: 2022-09-13
  • Kategorija: Renginiai

Tik suspėjo vasara atiduoti naktų šilumą, palikdama pasidžiaugti saulėtas dienas bei rudeniui suteikdama galimybę padovanoti puikią rugsėjo 1-osios šventę,  vėjo gūsiais sukvietusią moksleivius į vieną erdvę, o po to į klases, kai Naujosios Akmenės Ramučių gimnazijos mokiniai jas iškeitė į kitas erdves, išnaudodami galimybę ugdyti gebėjimus drauge su bendraamžiais Erasmus+ projekte tokiu pat pavadinimu ,,Achieving Capability Together" pačioje Estijos širdyje, Taline, su projekto partneriais  iš Turkijos, Ispanijos, Airijos ir šeimininkais estais.

Rugsėjo 5 dieną septynių asmenų komanda iš Naujosios Akmenės Ramučių gimnazijos (Ugnė Intaitė, Augustė Plienaitė, Julija Arlauskaitė, Kasparas Kazlauskas, Justas Petruninas, Vita Mėlenienė ir Regina Altukavičienė) atvyko į Talino Kuristiku gimnaziją, talpinančią 1017 mokinių šiais mokslo metais.

Gimnazijoje mokosi mokiniai nuo 7 iki 19 metų. Smagu buvo matyti žaismingas mažųjų pradinukų patalpas, pilnas spalvingų piešinių, vidurinės pakopos moksleivių erdves, klases ir savarankiškam ugdymuisi skirtas patalpas. Įdomu stebėti kitokią aplinką, patirtis, kūrybinius sprendimus ir edukacines erdves.

Po susipažinimo veiklų ir pažinties su šeimininkų ugdymo įstaiga mokiniai kibo į projekto veiklas, numatytas įgyvendinti Estijoje. Mokiniai iki projekto pabaigos turėjo parengti pasakojimą elektroninėje erdvėje. Naudodami minčių lietų, aptarę pagrindinius kuriamo pasakojimo elementus, mokiniai savo kūrybą turėjo perkelti į iš anksto sutartą platformą. Pasakojimą sudarė tema, pasirinkta pasakojimo linija, papildyta garso, vaizdo įrašais, paveikslėliais (nuotraukomis, padarytomis vizito Taline metu) ir tekstu.

Dirbdami tarptautinėse komandose mokiniai apjungė kūrybines galias sukurti galutiniam produktui - elektroninei knygai, kurią kiekviena komanda pristatė projekto mobilumo Estijoje pabaigoje.

Įspūdingoje vietoje įsikūrusi Estijos sostinė Talinas pakvietė svečius į Jūrų muziejų, kuriame visi turėjo galimybę susipažinti su įspūdingomis Estijos laivyno istorijomis ir vaizdais. Nereali patirti, kai gali ne tik išgirsti, bet ir pamatyti, paliesti ir iš arti susipažinti su istoriniais objektais.

Nėra geresnio būdo pažinti kitos šalies, tautos kultūrą, kaip per realias, gyvenimiškas patirtis.

Estai sugalvojo tarptautines komandas paleisti į savo sostinės širdį ir, orientacinio žaidimo pagalba, supažindinti su istoriniais, kultūriniais objektais. Teko paplušėti, kol komandos aplankė vietas, reikalingas užduočiai įgyvendinti. Sunku buvo tilpti į laiko rėmus, nes kai kurie vaizdai taip žavėjo, kad turėjome skirti laiko jais pasigėrėti ir užfiksuoti savo išmaniuosiuose įrenginiuose.

Mokytojų komanda taip pat dalyvavo iššūkyje ir finišą pasiekė antri, jaunimas buvo tiesiog greitesnis.

Kelionė laike buvo labai įspūdinga, jauki, artima ir atpalaiduojanti. Oras puikus, gamta nuostabi, jūra nepakartojamo mėlynumo. Autentiški pastatai iš visos Estijos ir Saremų salos buvo itin patrauklūs ir jaukūs.

Sovietmečio statinys, būdingas laikmečiui kolektyvizavus ūkius, itin atspindėjo to meto gyvenimą. Butai įrengti siekiant atspindėti dešimtmečiams būdingus to meto baldus, buities reikmenis, rūbus ir pan. Su partneriais iš Airijos, Ispanijos ir Turkijos pasidalinome patirtimis, diskutavome apie prarastą laiką, pastangas atimti savitumą ir identitetą, žmogaus saviraišką žlugdantį laikmetį ir kitus bendrai su estais mūsų ar mūsų tėvų patirtus gyvenimo iššūkius.

Smagu, kad jaunimas turi galimybę bendrauti Europos kontekste su bendraamžiais ir bendraminčiais, pažinti tai, kas ugdo norą kurti pokytį per geranoriškumą, atvirumą ir bendras pastangas.

Paskutinę mobilumo dieną mokiniai pristatė komandų savaitės darbą – elektronines knygas su skirtingais pasakojimas, paįvairintais savaitės patirčių video medžiaga, garso įrašais, paveikslėliais. Draugiškai dalindamiesi jiems suteikta pristatymo erdve mokiniai išdidžiai demonstravo savo kalbos ir kūrybinius gebėjimus ir pasiektą rezultatą. Mokinių darbo pabaigą vainikavo oficialus susitikimo uždarymas, sertifikatų įteikimas ir, žinoma, atsisveikinimo vakarėlis, kurio metu tenka su džiaugsmu stebėti, kaip projekto tikslai būna įgyvendinti per bendrystę ir buvimą kartu. Mokiniai gal nemoka taikliai įvardinti to, ką numato Europos Komisijos sprendimu finansuoti Erasmus+ projektai, bet jie spinduliuoja tą emociją, kuri neabejotinai įrodo iškeltų tikslų įgyvendinimą pateisinant ir viršijant lūkesčius.

Jau visai netrukus, spalio antrąją savaitę, svečius iš Airijos, dviejų Turkijos mokyklų, Ispanijos ir Estijos pasitiksime Lietuvoje, Naujosios Akmenės Ramučių gimnazijoje!

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
8. 14.45 - 15.30
  • 1. 08.00 - 08.45
  • 2. 08.55 - 09.40
  • 3. 09.50 - 10.35
  • 4. 10.55 - 11.40
  • 5. 12.00 - 12.45
  • 6. 12.55 - 13.40
  • 7. 13.50 - 14.35
  • 8. 14.45 - 15.30