Nacionalinė karjeros savaitė

  • Paskelbė : Darius J. Kazlauskas
  • Paskelbta: 2019-11-25
  • Kategorija: Renginiai

Šiandien karjera suvokiama kaip visą gyvenimą trunkantis mokymosi, saviraiškos ir darbo kelias, o sėkminga karjera – tai dar ir gebėjimas derinti darbą, laisvalaikį, gyvenimą šeimoje ir jausti pasitenkinimą savo gyvenimo kelio pasirinkimu. Kaip reikia planuoti karjerą?  Kokia išsilavinimo reikšmė žmogaus gyvenime? Kuo profesinis pašaukimas toks svarbus ir ar verta jo ieškoti? Lapkričio 18 – 21 dienomis mūsų gimnazijoje vyko įvairios veiklos, kad padėti mokiniams atsakyti į šiuos svarbius klausimus.  

Lapkričio 18 dieną gimnazijoje apsilankė mūsų buvęs mokinys Donatas Švenis, Vytauto Didžiojo universiteto I kurso, psichologijos kurso studentas. Jo paskaita buvo apie vieną populiariausių teorijų psichologijoje “Didžiojo penketo asmenybės dimensijos". Pristatymo metu Donatas akcentavo savęs pažinimą iš biologinės pusės: atvirumo potyriams, sąmoningumo, ekstravertiškumo, sutarumo ir neurotiškumo. Šie asmenybės bruožai apibūdina skirtingas žmonių orientacijas pasaulyje, kūrybos, darbštumo, socialumo ir kt. aspektais. Kadangi skirtingi darbai reikalauja skirtingų būdo savybių, šių minėtų asmenybės bruožų atpažinimas savyje yra itin svarbus. 

Lapkričio 20 dieną sulaukėme trijų aukštųjų mokyklų atstovių. Klaipėdos valstybinės kolegijos Viešųjų ryšių skyriaus specialistė Laura Galdikienė skaitė paskaitą „Pažink KVK iš arčiau - pabūk vieną dieną kolegijoje“. Paskaita buvo apie KVK kolegiją su studentų patirtimi ir virtualus 360 turas, kur naudojant įrangą galima apsilankyti kolegijoje. Šiaulių universiteto Komunikacijos ir rinkodaros tarnybos direktorė Sonata Tenytė pristatė studijų programas, kalbėjo apie tai, koks turi būti verslininkas, kodėl kuriasi verslai, taip pat buvo parodytas trumpas filmukas apie Šiaulių universitetą.Klaipėdos universiteto dėstytoja skaitė paskaitą „Kompetencijų pica“ apie asmenines ir profesines kompetencijas. Pristatė universitetą bei konsultavo mokinius dėl priėmimo sąlygų.

Lapkričio 21 dieną vyko Erasmus+ projektų koordinatorės Lietuvoje, anglų kalbos mokytojos Vitos Melenienės inicijuotos kultūros paso edukacinės pamokos „Pirk dramblį“. I, II, III gimnazijos klasių mokiniai dalyvavo finansinio raštingumo pamokoje „Pirk dramblį“.

Visas savaitės veiklas vainikavo jau Naujosios Akmenės Ramučių gimnazijoje tradicija tapusi Studentų diena, kuri padeda mokiniams sunkiame karjeros pasirinkimo kelyje, o projektas „Studentų diena 2019“ sukviečia Lietuvos Respublikos aukštųjų mokyklų dėstytojus ir studentus, kurie supažindina su studijų galimybėmis, padeda lengviau apsispręsti dėl savo ateities planų. Projektas vykdomas nuo 2008 metų, mokykloje pabuvojo visų didžiųjų miestų universitetai, kolegijos, profesinės mokyklos. Jis labai svarbus visiems; ir mokiniams, ir mokytojams, ir studentams, jų dėstytojams, nes jaunam žmogui teisingas specialybės pasirinkimas yra vienas svarbiausių gyvenimo žingsnių.

Šiais metais renginyje dalyvavo šešios Lietuvos mokymosi įstaigos: Kauno technologijos, Mykolo Romerio, Vilniaus Gedimino technikos universitetai, Kauno technikos, Šiaulių valstybinė kolegijos ir "BAA Training" Pilotų mokykla, Pilotų rengimo centras. Renginys skirtas Akmenės rajono mokiniams, tad labai džiaugiamės sulaukę besidominčių svečių iš Ventos gimnazijos. 

Nacionalinės karjeros savaitės veiklų ir renginio „Studentų diena 2019“ apibendrinime Mokinių tarybos nariai parodė trumpą, linksmą vaidinimą, renginio vedančioji IVB klasės mokinė Karolina Žilinskaitė pakvietė į sceną aukštųjų mokyklų atstovus trumpai papasakoti apie specialybės pasirinkimo svarbąnuo kada prasideda karjeros pradžia, kada reikia pradėti planuoti savo karjerą, kaip jaunam žmogui neprarasti pasitikėjimo savimi, kuo pasidomėti prieš priimant sprendimą, ko paklausti per atvirų durų dienas ir studijų muges, parodas, kokį vaidmenį turi atlikti šeima jauno žmogaus karjeros pasirinkime ir kt. Akmenės rajono savivaldybės vyriausioji specialistė Neringa Vaičiūtė-Gabalienė papasakojo, ar apskritai egzistuoja „idealus darbas“. 

Žmonės, nuoširdžiai besimėgaujantys savo darbu bei galintys pasigirti profesine sėkme, paprastai gerai pažįsta save, žino savo charakterio ypatumus, gabumus bei talentus, stipriąsias ir tobulintinas savybes, tad Karolina į sceną pakvietė mūsų gimnazijos direktorę, kuri savo darbui suteikė ypatingą prasmę. Gimnazijos direktorė Helena Daugmaudienė padėkojo svečiams, įteikė padėkos raštus. Direktorė padėkojo visiems, kurie prisidėjo prie šio renginio, nes renginys buvo sklandus, svečiai išvažiavo laimingi ir dėkingi. Tai didžiulio Mokinių tarybos, mokytojų Tamaros Chlystovos, Ritos Raubickienės, bibliotekos vedėjos Reginos Altukavičienės, socialinės pedagogės Loretos Dauparienės, specialiosios pedagogės Ilmantės Kvedarienės, būrelio „Jaunieji maltiečiai“ vadovės Vandos Jasevičienės, klasių vadovų, dalykų mokytojų, Akmenės rajono savivaldybės indėlio dėka. 

Ana Frank – žydų mergaitė, Holokausto auka, savo dienoraštyje rašė: „Nuostabu yra tai, kad niekam nereikia laukti nei minutės, jei norime pakeisti pasaulį“. Tad nebijokime keisti pasaulio ir iki kitų susitikimų karjeros planavimo renginiuose.

Nuotraukų autorius:
Fotobūrelis, autorė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
6. 12.55 - 13.40
  • 1. 08.00 - 08.45
  • 2. 08.55 - 09.40
  • 3. 09.50 - 10.35
  • 4. 10.55 - 11.40
  • 5. 12.00 - 12.45
  • 6. 12.55 - 13.40
  • 7. 13.50 - 14.35
  • 8. 14.45 - 15.30