Tolerancijos diena

  • Paskelbė : Darius J. Kazlauskas
  • Paskelbta: 2018-11-16
  • Kategorija: Renginiai

Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti inicijuoja Tarptautinės Tolerancijos dienos – lapkričio 16-osios paminėjimą Lietuvoje.

Lapkričio 16-ąją mini daugelis demokratinių valstybių nuo 1995 m., kai  UNESCO šią dieną paskelbė Tarptautine tolerancijos diena. Tarptautinė istorinio teisingumo komisija kasmet, nuo 2003 metų,  inicijuoja šios dienos minėjimą.

Šiais metais buvo pasiūlyta Tarptautinę Tolerancijos dieną paminėti su TOLERANCIJOS RAKTU. Prie šios prasmingos akcijos prisijungė ir mūsų gimnazijos I-II klasių mokiniai per pilietiškumo pagrindų ir etikos pamokas. 

Pilietiškumo pagrindų ir etikos mokytoja Indra Tijūnaitienė apie toleranciją: „Tarptautinė Tolerancijos diena – tai diena, kuri mus priverčia apie labai daug ką susimąstyti. Mes prisimename įvykius, sukrėtusius visą pasaulį: nacistinėje Vokietijoje vykdytą nepakantumo ir antirasinę politiką žydų, romų, psichinėmis ligomis sergančių ir neįgalių žmonių atžvilgiu. Prisimename sovietų Rusijos, sovietų Sąjungos istoriją, kurioje gausu nepakantumo kitokiam: gabesniam, kilusiam iš pasiturinčios šeimos, turinčiam savo nuomonę ar kitokį požiūrį į gyvenimą. Prisimename visus tuos baisius  totalitarinių režimų nusikaltimus.  Tai sukrečia, sujaudina, supurto, priverčia susimąstyti ir VERTINTI! Vertinti tai, ką mes turime dabar: LAISVĘ, ŠEIMĄ, ŽODĮ...  Bet ar mes visi susimąstome ir branginame tą laimę? Kodėl šių dienų visuomenėje taip klesti pyktis, pagieža, pavydas, neapykanta! Juk juos taip lengva pakeisti visai kitomis emocijomis: ATJAUTA, PAGARBA, PAKANTUMU kitam! Juk taip lengva padėkoti  pavargusiai po sunkios darbo dienos prekybos centro pardavėjai, kuri nepaisant įtemptos darbo dienos, malonių/nemalonių klientų jums linki: "geros dienos"! Juk tiek mažai kainuoja pastangų praleisti pro duris pagyvenusį žmogų, linktelti galvą jus praleidusiam per pėsčiųjų perėją vairuotojui, nusišypsoti svetimam vaikui... Tai tokios smulkmenos! Bet būtent iš tų smulkmenų ir susideda visas mūsų gyvenimas! Tikroji tolerancija yra NUOLATINĖ! Ji nereikalauja: „žiūrėkite į mane – aš tolerantiškas“! Tolerancija yra ne vienkartinis veiksmas, net tik lapkričio 16-ą dieną, o KASDIENIS! Ji prasideda šeimoje, bendruomenėje, visuomenėje ir praktiškai neturi ribų. „Laba diena“, „viso gero“, „ačiū“, „atsiprašau“ – tai kertiniai pagarbos, pilietiškumo ir tolerancijos akmenys! Tad pasižadėkime būti pakantesniais, pagarbesniais, kantresniais, supratingesniais, kad kuo daugiau kitam (tuo pačiu ir sau) suteiktume jaukių, mielų, gražių, gerų emocijų!“

Per pilietiškumo pagrindų ir etikos pamokas I-II gimnazijos klasių mokiniai aptarė žodžio „tolerancija“ prasmę ir reikšmę, išsiaiškino, jog žodis „tolerancija“ nereiškia žodžių „meilė“ ar „gerumas“, nagrinėjo, kokia tolerancijos reikšmė šiuolaikinėje demokratinėje visuomenėje, analizavo tolerancijai priešingus diskriminacijos atvejus iš istorijos (iš Lietuvos bei pasaulio), ieškojo tokių pavyzdžių iš dabartinio gyvenimo: kasdienių gyvenimo situacijų,  iš mokyklos gyvenimo.

Mokiniai piešė Tarptautinės tolerancijos dienos simbolį raktą ir užrašė savo arba garsių žmonių mintis, citatas apie toleranciją. IC klasės mokinė Rūta Karvelytė sukūrė emblemas Tarptautinei Tolerancijos dienai. Rūta ir jos bendraklasė Fausta Bauer, taip pat IID klasės merginos Regina Pranciška Eidimtaitė, Diana Jurgaitytė, Eglė Kazazajevaitė, Viktorija Mikutytė, Eglė Širvinskaitė, Ema Žliobaitė piešė plakatą, kuriame pavaizdavo Rūtos sukurtą emblemą ir šių metų Tolerancijos dienos simbolį. Kairėje plakato pusėje 3 raktai simbolizuoja tris pirmąsias gimnazijos klases, o dešinėje pusėje esantys 4 raktai – keturias antrąsias klases, o daug mažų raktelių tiesiasi atrakinti žmonių mintims, širdžiai, jausmams ir įsileisti į savo minčių ir širdies labirintą šalia esantį kitokį žmogų ne tik savo išvaizda, bet ir kitokių pažiūrų, išpažįstančių kitą religiją. Kai kurie žmonės savo viduje turėdami pakantumą, supratimą, draugiškumą, kito priėmimą, pagarbą, ne visada tai atskleidžia kitiems, todėl kartais reikia turėti simbolinį raktą, kuriuo galime atrakinti žmogaus vidinį pasaulį ir padėti atsiskleisti šioms žmogaus savybėms.

Justė Ragauskaitė 1c

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Pertrauka
  • 1. 08.00 - 08.45
  • 2. 08.55 - 09.40
  • 3. 09.50 - 10.35
  • 4. 10.55 - 11.40
  • 5. 12.00 - 12.45
  • 6. 12.55 - 13.40
  • 7. 13.50 - 14.35
  • 8. 14.45 - 15.30