Gruodžio mėnesio Kultūros paso edukacijos 2023

  • Paskelbė : Raimondas Bitinas
  • Paskelbta: 2023-12-21
  • Kategorija: Renginiai

Gruodžio mėnesį mūsų gimnazijos mokytojai aktyviai naudojosi Kultūros paso edukacijomis skatindami mokinius gilinti pažinimo įgūdžius ir plėsti kultūros patirtį.

Gruodžio 1 d. ir 11 d. istorijos mokytoja J. Ruginienė su IA klasės mokiniais ir muzikos mokytoja I. Naglienė su abiturientų grupe dalyvavo edukaciniuose užsiėmimuose ,,Vincas Kudirka ir knygnešių epocha“. Edukacijų metu mokiniai susipažino su Vinco Kudirkos asmenybės paveikslu bei to laikotarpio istoriniu kontekstu – spaudos draudimo laikotarpiu, tautiniu atgimimu, carinės Rusijos imperijos rusinimo politika ir unikaliu, analogų pasaulyje neturinčiu knygnešystės reiškiniu. Su Lietuvos nacionalinio muziejaus edukatoriumi A. Kanapkiu mokiniai aiškinosi, koks buvo svarbus knygnešių indėlis išsaugant lietuvių kalbą, kokie pavojai grėsė knygnešiams ir kokias gudrybes jie naudojo, kad neįkliūtų žandarams.

Gruodžio 4 d. lietuvių kalbos mokytoja I. Naumovienė su IIA klasės mokiniais, istorijos mokytojos A. Vaitkevičienė ir J. Ruginienė su III ir IV klasių mokiniais pasinaudojo virtualios kino edukacijos erdvės „Edukinas“ teikiama paslauga ir žiūrėjo filmą „Poetas“. Šios erdvės tikslas – plėsti dalyvių kultūrinį akiratį bei patirčių įvairovę, ugdyti kritinį mąstymą ir kūrybingumą, stiprinti kultūrinį identitetą ir sąmoningumą, naudojant kiną kaip priemonę. „Edukinas“, veikiantis kartu su legalia internetine filmų peržiūros platforma „ŽMONĖS Cinema“, programos dalyviams siūlo rinktis iš edukacijai pritaikytos filmų programos, kurią sudaro daugiau nei 40 nuolat atnaujinamų Lietuvos ir užsienio kūrėjų filmų. Programoje pateiktuose filmuose nagrinėjamos moksleiviams aktualios temos apie draugystę, pritapimą, išskirtinumą, pažinimą ir t.t. Mokytojų pasirinktas filmas „Poetas“ – tai tikromis Lietuvos partizanų istorijomis paremtas G. Tamoševičiaus ir V. Landsbergio vaidybinis filmas. „Poetas“ – tai jaudinanti juosta apie laisvės troškimą, drąsą priešintis nekenčiamam režimui bet kokia, net ir savo gyvybės kaina. Tai tarsi gyva istorijos pamoka, vaizdingai iliustruojanti pasirinkimą, kurį pokario metais privalėjo padaryti daugybė buvusių nepriklausomos Lietuvos karininkų, studentų, mokytojų bei kitų paprastų šalies piliečių.

Gruodžio 8 d. lietuvių kalbos mokytoja I. Naumovienė su auklėjamąja IIA klase dalyvavo edukacinėje ekskursijoje „Pažink teatrą ir jo užkulisius“. Edukacinėje ekskursijoje, kurią vedė Klaipėdos dramos teatro vyriausioji administratorė, mokiniai susipažino su šio teatro ir jo pastato istorija, mokėsi pamatyti fasade įsispaudusius laiko pėdsakus ir sužinojo, kaip istorija „įsirašė“ jo interjere.

Gruodžio 19 d. pilietiškumo pagrindų mokytoja I. Tijūnaitienė su IC, IIA, IID klasių mokiniais stebėjo vaidybinį filmą "Pietys" pagal Kazio Sajos apsakymą. Režisieriaus T. Smulkio vaidybinis filmas „Pietys“ – tai poetinė kino pasaka apie vyrą, gyvenantį savo paties spąstuose, nemokantį ir bijantį džiaugtis gyvenimu. Mistinis vėjas, nubloškia jį į keistą miestą, kuriame jam tenka susidurti su pačiu savimi. Diena, praleista mieste, apverčia jo gyvenimą aukštyn kojom.

Gruodžio 20 d. pilietiškumo pagrindų mokytoja I. Tijūnaitienė su I-II klasių mokiniais dalyvavo lietuviškų trumpametražių filmų programoje „Trumpas kinas. Kasdieniai susidūrimai“ – tai 4 trumpieji filmai, pasakojantys Lietuvos ir visos Europos jaunimui aktualias temas, skatinančias atvirą pokalbį socialinėmis temomis. Šiuolaikinis jaunimas kviečiamas pasinerti į ironijos, romantiškų jausmų ir nostalgijos kupinus gyvenimus. Keturiose istorijose apstu komiškos ir sukrečiančios realybės atspindžių, artumo paieškų, kasdienių pralaimėjimų. Čia keliami klausimai, kodėl taip sunku mylėti, ko (ne)vertos asmeninės svajonės bei kas padeda jaunam ir nuo pasaulio neteisybės kenčiančiam jaunuoliui augti ir tikėti. Lietuviškų trumpametražių filmų programa „Trumpas kinas. Kasdieniai susidūrimai“ siekiama ne tik populiarinti lietuvišką kiną ir pristatyti lietuvių kūrėjų darbus, bet ir skatinti mokinių kritinį mąstymą, kultūrinių, socialinių ir emocinių patirčių įvairovę bei įdomias diskusijas aktualiomis filmų temomis. IIC klasės mokiniai žiūrėjo režisieriaus Sauliaus Baradinsko vaidybinį filmą ,,Techno, Mama". IID klasės mokiniai žiūrėjo režisierės Kamilės Milašiūtės vaidybinį filmą „Motinos diena“ ir režisierės  Jorės Janavičiūtės "Automobilių stovėjimo aikštelė". IA klasės mokiniai žiūrėjo režisieriaus Almanto Petkūno dokumentinį filmą "Autsaideriai".

 

Asociatyvinės nuotraukos iš svetainių:

https://www.kulturospasas.lt/kulturines-edukacijos/1075

https://skalvija.lt/filmas/poetas/

https://www.monoklis.lt/product/pietys/

https://lithuanianshorts.com/naujienos/mokiniams-skirtos-trumpuju-filmu-programos-jau-kulturos-pase/

 

Kultūros paso koordinatorė Indra Tijūnaitienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
4. 10.55 - 11.40
  • 1. 08.00 - 08.45
  • 2. 08.55 - 09.40
  • 3. 09.50 - 10.35
  • 4. 10.55 - 11.40
  • 5. 12.00 - 12.45
  • 6. 12.55 - 13.40
  • 7. 13.50 - 14.35
  • 8. 14.45 - 15.30