Prezidentūroje

  • Paskelbė : Darius J. Kazlauskas
  • Paskelbta: 2022-06-27
  • Kategorija: Didžiuojamės

Giedrą 2022 m. birželio 5-ąją dieną abiturientė Gabrielė Strodomskytė su mokytoja Vaidilute Šepkauskiene, lydima grupės moksleivių iš mūsų gimnazijos antrų, trečių, ketvirtų klasių, išvyko į Vilnių, Žaliųjų idėjų festivalį, skirtą paminėti Pasaulinę aplinkos apsaugos dieną.

Gabrielė, ES jaunųjų mokslininkų konkurso laureatė, dalyvavo diskusijoje su Lietuvos Respublikos Prezidentu Gitanu Nausėda žaliosios Lietuvos tema Prezidentūros istoriniame parke. Buvo aptartos aktualiausios aplinkos apsaugos problemos, jų potencialūs sprendimai, taip pat tiriamųjų darbų rezultatai, jaunuolių ateities planai.

„Šiandien Jūs savo pavyzdžiu rodote, kaip svarbu prisidėti prie aplinkosaugos problemų sprendimo. Esate tie žmonės, kurie lems rytojaus Lietuvą“, – jauniesiems mokslininkams sakė šalies vadovas.

Gimnazijos mokiniai apžiūrėjo Žaliųjų idėjų mugę. Žaliąsias iniciatyvas pristatė 23 organizacijos - įmonės, universitetai, asociacijos. Renginyje pristatyti aplinką tausojantis transportas, darnaus judumo idėjos, Lietuvos saugomos teritorijos, mokslo ir verslo bendradarbiavimo pagrindu sukurtos žaliosios inovacijos.

Po mugės, mokiniai turėjo galimybę pasivaikščioti Vilniaus senamiestyje. Į ir iš renginio komanda vyko traukiniu. Kiekvienas prisipildė puikiais įspūdžiais bei buvo įkvėptas perspektyvių idėjų ir iniciatyvų. 

Goda Liucija Gašpuitytė

Mane sudomino Klaipėdos universiteto mokslininkų pristatyta biotechnologija, kuri neutralizuoja naftos teršalus, yra draugiška aplinkai. Šiai biotechnologijai yra naudojami šiaudai ir Baltijos jūros vandenyje bei smėlyje randami mikroorganizmai. Šiaudai surenka naftos teršalus, o  bakterijos ir grybai juos suskaido. Po to šiaudai su mikroorganizmais yra surenkami ir perkeliami į specialias naftos utilizavimo vietas. Šis būdas, priešingai nei išsiliejusios naftos valymas chemikalais, nesukelia papildomos taršos.

Greta Žikaraitė

Viena įsimintiniausių idėjų buvo Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos ir jų partnerio Klaipėdos universiteto mokslininkų idėja. Jie įkurdino dirbtines 24m² salas ežeruose ar tvenkiniuose, apaugino jas augalais, šaknimis iš vandens susiurbiančiais eutrofikaciją sukeliančias chemines medžiagas – azoto ir fosforo junginius.

Jų paskirtis mažinti eutrofikaciją ežeruose, skaidrinti vandens telkinį. Ten taip pat galima pačiam prisidėti jų idėjai. Pvz. pamačius žydintį ežerą jį nufotografuoti, parašyti kokioje jis vietoje ir pažymėti savo lokaciją.

Kitame stende buvo pasakojama, kaip viena energija gali pavirsti kita ar viena energija gali būti taupoma. Pvz. saulės energija prijungta prie akumuliatoriaus ar vandenilio reaktoriaus gali pavirsti vėjo energija. Tai labai naudinga žiemos laikotarpiu, kai saulės nėra, surinkta saulės energija yra taupoma ir panaudojama, kai jos prireikia pvz. žiemos metu.

Buvo smagu išgirsti žmonių sukurtas idėjas, jų išpildymus ir kaip tos idėjos gali pagelbėti mūsų planetai ir kasdieninei aplinkai.

Liepa Liutkutė

ARATC pristatytos iniciatyvos: virtuali kelionė po atliekų pasaulį ir iš atliekų gaminamas kompostas. Virtualūs akiniai, kuriuos užsidėjus keliaujama po atliekų tvarkymo pasaulį, rodė smagų filmuką, kuriame apie atliekų tvarkymą pasakoja trys animaciniai herojai. Pati mačiau tik dviejų, Bakterijos ir Kipio filmukus, dėl didelio norinčiųjų su iniciatyva susipažinti skaičiaus. Bakterija pasakojo apie elektros energijos gavybą maisto atliekų puvimo proceso metu. Tada pirmą kart sužinojau apie tokį procesą, net nenumaniau, kad tai įmanoma. Kipis pasakojo apie atliekų rūšiavimą. Įdomiausia pasakojimo dalis man buvo aparatas, kuris atpažįsta ar daiktas pagamintas iš popieriaus ar plastiko.

Dominyka Adomaitytė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
1. 08.00 - 08.45
  • 1. 08.00 - 08.45
  • 2. 08.55 - 09.40
  • 3. 09.50 - 10.35
  • 4. 10.55 - 11.40
  • 5. 12.00 - 12.45
  • 6. 12.55 - 13.40
  • 7. 13.50 - 14.35
  • 8. 14.45 - 15.30