Tolerancijos pamokos

  • Paskelbė : Raimondas Bitinas
  • Paskelbta: 2021-12-02
  • Kategorija: Renginiai

Šiandieniniame pasaulyje tolerancijos pamokos tampa vienos svarbiausių. Jos ugdo pagarbą, atjautą, supratingumą, pakantumą kitam.

Vienos iš tokių pamokų buvo Kultūros paso paslaugų teikėjo VŠį „Baltas ekranas“ „Kino teatras jūsų mokykloje“ dviejų filmų peržiūros. I gimnazijos klasių mokiniai žiūrėjo režisierių Olivier Nakache ir Eric Toledano filmą „Ypatingieji“. Šiame filme paliečiama labai jautri kitokio, taip vadinamo "ypatingo" žmogaus tema. "Ypatingais" yra vadinami autizmo sindromą turintys žmonės. Filmas - ypatingas! Fantastiška aktorių vaidyba, įtaigiai perteiktos emocijos, išgyvenimai ir paliesta nepatogi tema! Skaudi tema. Filme nuskamba frazė, kad kol „jie“ būna maži - visiems atrodo tokie meilučiai, o kai suauga - visi ima jų šalintis, vengti, bjaurėtis. „Jie“ tampa niekam nereikalingi! Iki širdies gelmių sujaudino mamos žodžiai: "Kas bus su mano sūnumi, kai manęs nebebus? "Gal jam geriau išeiti kartu su manimi?" Filme rodomi patys sudėtingiausi autizmo sindromo atvejai, kada vaikų atsisako tėvai ir kokios tik įmanoma institucijos. Tai beviltiški atvejai, bet yra mažas būrelis žmonių, kuriems „jie“ rūpi! Kaip pasako vienas iš pagrindinių herojų, nes JIE priverčia į pasaulį pažvelgti kitomis akimis ir JIE mums PATIEMS tiek daug duoda! Filmą verta pažiūrėti nuo pirmos iki paskutinės sekundės! Nes jis palieka gilų pėdsaką! Galvoje ir širdyje! Priverčia suprasti ir nekelti klausimų, kad kuo jie ypatingi! Jie ypatingi, nes yra labai pažeidžiami, atstumti visuomenės, jiems būtina ypatinga priežiūra, dėmesys ir svarbiausia - nors lašelis ypatingos ir nuoširdžios meilės! Po filmo mokiniai atliko užduotis, dalijosi savo emocijomis, išsakė pastebėjimus, kuo ši kino pamoka buvo naudinga.

Tolerancija yra leidimas žmogui būti savimi ir gyventi taip, kaip jis nori. III gimnazijos klasių mokiniai žiūrėjo režisierės Giedrės Žickytės filmą „Šuolis“. Šis filmas – pasaulį pavergusi istorija apie lietuvio drąsą. 1970 metais Simas Kudirka peršoko iš sovietinio laivo į JAV pakrančių apsaugos katerį ir paprašė politinio prieglobsčio, tačiau buvo grąžintas atgal ir įkalintas. Simas sulaukė didžiulio tarptautinio palaikymo, dėl jo išlaisvinimo buvo rengiamos tūkstantinės demonstracijos. Lietuvis tapo tarptautiniu žmogaus laisvių pažeidimo simboliu, kurio likimą sprendė net du JAV prezidentai – Richardas Nixonas ir Geraldas Fordas. Šaltojo karo metu šie įvykiai sukėlė milžinišką politinį sąmyšį JAV ir Sovietų Sąjungoje. Po penkiasdešimties metų Simas Kudirka, lydimas žinomos režisierės, vėl grįžo į amerikiečių laivą „Vagilant“, kad dar kartą išgyventų jo likimą pakeitusį šuolį. Begalinė uždeganti Simo charizma, įspūdingos archyvinės medžiagos, netikėtumų kupina, paties herojaus lūpomis pasakojama istorija nepaliko abejingų.

Lapkričio 16-oji yra minima daugelyje demokratinių valstybių nuo 1995 m., kai UNESCO šią dieną paskelbė Tarptautine tolerancijos diena. Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti kasmet, nuo 2003 m., inicijuoja šios dienos minėjimą.

Kiekvienais metais pasirenkamas vis kitoks Tolerancijos dienos simbolis. 2021 metų Tolerancijos dienos idėja – Tolerancijos miestas. Per pilietiškumo pagrindų ir etikos pamokas I-II klasių mokiniai piešiniais, žodžiu, raštu pasakojo apie savo miestą, diskutavo, ar pastebi, atkreipia dėmesį į žmonių tarpusavio santykius, tolerancijos/netolerancijos atvejus. Dauguma mokinių džiaugėsi, kad mūsų miestas yra tolerantiškas kitam/kitokiam.

Žmogus negimsta su moraline sąmone. Žmogaus dorovė formuojasi veikiama visuomenėje ar šeimoje egzistuojančių vertybių, moralinių pažiūrų, nuostatų, papročių. Elgesio normas, idėjas ir pažiūras, vertinimus ir idealus laipsniškai perima kiekvienas žmogus. Teisus buvo Aristotelis sakydamas, kad doro elgesio turi būti išmokstama, kaip išmokstama kalbėti.

Mokytoja Indra Tijūnaitienė

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Pertrauka
  • 1. 08.00 - 08.45
  • 2. 08.55 - 09.40
  • 3. 09.50 - 10.35
  • 4. 10.55 - 11.40
  • 5. 12.00 - 12.45
  • 6. 12.55 - 13.40
  • 7. 13.50 - 14.35
  • 8. 14.45 - 15.30